Παρακαλείσθε να μας ενημερώνετε πριν μας επισκεφθείτε στο κατάστημά μας αν θέλετε να δείτε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο από τα παλαιά βιβλία.

ΑΡΑΧΟΒΑ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1826 - Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΔΙΑΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΚωδικός: 978-618-5018-85-6Έτος έκδοσης: 2019Συγγραφέας: Λυριντζής ΧρήστοςΕκδοτικός οίκος: ΓΝΩΜΩΝ ΕΚΔΟΤΙΚΗ1821, ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

ΑΡΑΧΟΒΑ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1826 - Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΔΙΑΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Tιμή Καταλόγου:8.50
Έκπτωση:10%
Τελική Τιμή:7.65€

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 εκτυλίχθηκαν πολλές μάχες με μεγαλύτερη ή μικρότερη σημασία. Λίγες όμως από αυτές υμνήθηκαν τόσο πολύ όσο η μάχη της Αράχοβας, τον Νοέμβριο του 1826. Οι ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη αλλά και η νικηφόρα έκβασή της για τα ελληνικά όπλα αντέστρεψε πλήρως το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στις τάξεις των αγωνιστών και έδωσε ουσιαστικά νέα πνοή ζωής στην Επανάσταση που ψυχορραγούσε.
Η Αράχοβα αποτελούσε κομβικό σημείο και σταυροδρόμι στο κέντρο της Ρούμελης. Ο αρχηγός των ελληνικών δυνάμεων Γεώργιος Καραϊσκάκης, έχοντας ενημερωθεί έγκαιρα για τη διέλευση από την περιοχή μιας τουρκικής στρατιάς από 2.000 άνδρες υπό την ηγεσία του Μουσταφάμπεη, αποφάσισε να καταλάβει την κωμόπολη, προκειμένου να αναμετρηθεί μαζί τους στη στρατηγική εκείνη θέση. Το σχέδιο του Έλληνα οπλαρχηγού ήταν να συμπαρασύρει ολόκληρο το τουρκικό στράτευμα στην Αράχοβα και με τις κατάλληλες στρατηγικές κινήσεις να το εγκλωβίσει, αποκόπτοντας κάθε πιθανή οδό διαφυγής. Το σχέδιό του στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η μάχη που ξεκίνησε στις 18 Νοεμβρίου 1826 διήρκεσε 7 ημέρες.
Κατά τη διάρκεια της καθοριστικής εκείνης σύγκρουσης, οι Έλληνες στρατιώτες πολιόρκησαν στενά τους Τούρκους στους λόφους όπου αποσύρθηκαν, ενώ παράλληλα απέκρουσαν κάθε επικουρική δύναμη που κατέφθασε από τα κοντινά τουρκικά στρατόπεδα της περιοχής. Η μόνη επιλογή που απέμενε στους πολιορκημένους ήταν αυτή της διάσπασης του κλοιού, η οποία πραγματοποιήθηκε τελικά στις 24 Νοεμβρίου 1826, με τραγικά αποτελέσματα για τους ίδιους. Η ελληνική πλευρά κατήγαγε στην Αράχοβα μια τεράστιας σημασίας νίκη για τη συνέχεια του απελευθερωτικού αγώνα.
Ο νέος τόμος της σειράς ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια την πορεία της επταήμερης σύγκρουσης καθώς και το ιδιοφυές στρατηγικό σχέδιο του Καραϊσκάκη που οδήγησε στην περιφανή εκείνη νίκη. Παράλληλα, ο αναγνώστης σχηματίζει μια πλήρη εικόνα για τις γενικότερες αντίξοες συνθήκες που διαμορφώθηκαν για την Ελληνική Επανάσταση την επαύριο της πτώσης του Μεσολογγίου, και οι οποίες συνιστούσαν μια θανάσιμη απειλή για την ίδια την επιβίωσή της.
Το κείμενο συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μοναδικούς έγχρωμους χάρτες της μάχης, αναφορές στις άγνωστες πτυχές της και στις προσωπικότητες των πρωταγωνιστών. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

- Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Η δράση του έως την παραμονή της μάχης
- Η ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
18-24 Νοεμβρίου 1826
- ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ
Η αμφιλεγόμενη κίνηση του Καραϊσκάκη
- Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ
Μια πνοή ζωής για την Ελληνική Επανάσταση
- ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ
- ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ
- ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Κατάσταση: ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ
Σελίδες: 58