Παρακαλείσθε να μας ενημερώνετε πριν μας επισκεφθείτε στο κατάστημά μας αν θέλετε να δείτε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο από τα παλαιά βιβλία.

Ο αριστερός εθνικολαϊκισμόςΚωδικός: 978-960-458-709-4Έτος έκδοσης: 2016Συγγραφέας: Πανταζόπουλος, ΑνδρέαςΕκδοτικός οίκος: ΕπίκεντροΑνθρωπιστικές Επιστήμες, Κοινωνία & κοινωνικές επιστήμες, κρίση

Ο αριστερός εθνικολαϊκισμός
Tιμή Καταλόγου:12.00
Έκπτωση:65%
Τελική Τιμή:4.20€

Κείμενα γραμμένα την τελευταία τριετία που έχουν ως βασικό τους θέμα τον «εθνικολαϊκισμό», ως ιδεολογικο-πολιτικό ρεύμα που γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Ο Ανδρέας Πανταζόπουλος καταγράφει την πορεία ενός πολιτικού και ιδεολογικού ρεύματος, τις στρατηγικές και τακτικές του στοχεύσεις, από το 2013 έως σήμερα.

Πού οφείλεται και πώς να ερμηνεύσουμε την άνοδο του αριστερού εθνικολαϊκισμού στην Ελλάδα; Ποιες είναι οι ιδεολογικές και πολιτικές σχέσεις του ελληνικού αριστερού λαϊκιστικού ριζοσπαστισμού με ανάλογες διεθνείς εμπειρίες, όπως αυτή του Podemos ή του τσαβισμού; Πώς εξηγείται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ?ΑΝΕΛ; «Ψέματα» ή «αυταπάτες» οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μετεξελιχθεί σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα; Ποια είναι, τελικά, η «ουσία» του αριστερού εθνικολαϊκισμού;

Προβληματισμοί που αποτελούν την συνέχεια όσων διατύπωσε στο προηγούμενο βιβλίο του, Ο αριστερός εθνικολαϊκισμός, 2008-2013. Ο συγγραφέας παρακολουθεί την εξέλιξη και τις μεταμορφώσεις αυτού του πολιτικού ρεύματος, το οποίο από την αντιπολίτευση βρίσκεται πλέον, από τον Ιανουάριο του 2015, στην εξουσία. Αναλύει την επιλογή της αλλόκοτης συγκυβέρνησης της Αριστεράς με ένα κόμμα της λεγόμενης ριζοσπαστικής Δεξιάς, τους ΑΝΕΛ, κάτι που «προδίδει» τη βασική συνθήκη του εθνικολαϊκιστικού ριζοσπαστισμού εν γένει, τον πυρηνικό υπερβατικό του χαρακτήρα, μέσω της άρνησης της διαίρεσης Αριστερά?Δεξιά.

Παράλληλα, ο συγγραφέας αναδεικνύει την πολυπλοκότητα του προς εξέταση φαινομένου και το γεγονός ότι αυτό δεν αντιμετωπίζεται με έναν ηθικολογικό εξορκισμό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η αποτελεσματική υπεράσπιση των αρχών της φιλελεύθερης, της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, η οποία αποτελεί τον «εχθρό» του εθνικολαϊκισμού, προϋποθέτει την πολιτική, δεν την καταργεί. Η κατάργησή της γίνεται το εύφορο έδαφος του εθνικολαϊκισμού.»

 

Ο Ανδρέας Πανταζόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Α.Π.Θ. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η μελέτη του λαϊκισμού, του αντισημιτισμού και το ελληνικό πολιτικό σύστημα σε συγκριτική προοπτική.

Από τις εκδόσεις Επίκεντρο κυκλοφορεί το βιβλίο του: «Ο αριστερός εθνικολαϊκισμός 2008-2013» ενώ έχει επιμεληθεί την ελληνική έκδοση των «Ο νέος εθνικολαϊκισμός» και «Συνωμοσιολογική σκέψη και θεωρίες συνωμοσίας» του Pierre Andre Taguieff.

Κατάσταση: ΚΑΛΗ
Είδος βιβλίου: Χαρτόδετο
Σελίδες: 272
Θέματα: Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Κοινωνία & κοινωνικές επιστήμες, κρίση
Γλώσσες: Ελληνική, Νέα