Παρακαλείσθε να μας ενημερώνετε πριν μας επισκεφθείτε στο κατάστημά μας αν θέλετε να δείτε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο από τα παλαιά βιβλία.

ΖΩΗ ΚΙ ΑΓΑΠΗ ΣΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΝΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ ΡΟΜΠΙΝΣΩΝΑΈτος έκδοσης: 1991Συγγραφέας: Ψυχάρης, Γιάννης Ν., 1854-1929Εκδοτικός οίκος: Ίδρυμα Κώστα και Ελένης ΟυράνηΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΖΩΗ ΚΙ ΑΓΑΠΗ ΣΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΝΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ ΡΟΜΠΙΝΣΩΝΑ
Tιμή Καταλόγου:11.67
Έκπτωση:44%
Τελική Τιμή:6.50€
Οι λόγιοι που μεταχειρίσθηκαν τη δημοτική γλώσσα και προετοίμασαν την εμφάνισι του Ψυχάρη με το επαναστατικό του βιβλίο "Το ταξίδι μου" (1888) είναι πολλοί. Ωστόσο ο Ψυχάρης είναι εκείνος που πρώτος τη μελέτησε ιστορικά και την παρουσίασε επιστημονικά. Το 1906 τονίζει μεταξύ άλλων: "Βέβαιο λοιπόν πως τη δημοτική, πριν από μένα, τη μεταχεριστήκανε κι άλλοι. Ως τόσο τι να γίνη, που την έγραψα πρώτος; Ή σαν προτιμάτε τη γράψανε και οι άλλοι· εγώ την έκαμα γλώσσα. Πήγα, ξεσκάλισα ήσυχα και μεθοδικά, τους νόμους της, το λεχτικό της, το πνέμα της, τη γραμματική της, ξεχώρισα τα ντόπια και τα κοινά, για να φανή γλώσσα· τη λύτρωσα μ' ένα λόγο από κάθε σκλαβιά· την έστησα στη μέση της Ελλάδας ανεξάρτητη, με ύπαρξη δική της, με δικό της είναι.
Και ενώ ο Ψυχάρης ειδικεύθηκε και διακρίθηκε στη γλωσσολογία, φιλόδοξος όπως ήταν, ήθελε να διακριθή και ως λογοτέχνης. Δεν διακρίθηκε όμως στη λογοτεχνία, αφού το μεγάλο πραγματικά σε έκτασι λογοτεχνικό του έργο είναι μέτριο. Οι επαινετικώτατες συνήθως κρίσεις έργων του λογοτεχνικών από τους συγχρόνους του, τους δημοτικιστές φυσικά, με πρώτο τον Κωστή Παλαμά, οφείλονται οπωσδήποτε και σε λόγους γλωσσικής προπαγάνδας. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Εισαγωγή
Σημείωμα για την παρούσα έκδοση
Επιλογή βιβλιογραφίας
Ζωή κι αγάπη στη μοναξιά
Το νησί της Σάντα Κλάρας
Μόνος
Ο Γιάννης τρομάζει πρώτη φορά
Τόνομά του
Μεθήσι
Η Λαμπρή
Τι λένε τα κορφοβούνια
Η πλεούμενη φυλακή
Πυρκαγιά
Ταξιδέβουμε
Τάλλο νησί
Οι άλλοι κάτοικοι του νησιού
Οχτροί και φιληνάδες
Κυβερνά και κυβερνιέται
Ο Γιάννης τρομάζει δέφτερη φορά
Η κόρη στη μοναξιά
Η μοναξιά της κόρης
Η μοναξιά του Γιάννη
Η μοναξιά της αγάπης
Η αγάπη στη μοναξιά
Υστερόλογος αντίς πρόλογο
Απόσωμα
Παρατυπώματα και διορθώματα
Σημείωση
Σημείωμα για τη γλώσσα του μυθιστορήματος του Ψυχάρη "Ζωή κι αγάπη στη μοναξιά"
Λεξιλόγιο
Περιεχόμενα
Κατάσταση: ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ