Παρακαλείσθε να μας ενημερώνετε πριν μας επισκεφθείτε στο κατάστημά μας αν θέλετε να δείτε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο από τα παλαιά βιβλία.

Το αίνιγμα του ΠαρθενώναΚωδικός: 978-960-16-6497-2Έτος έκδοσης: 2016Συγγραφέας: Connelly, Joan BretonΕκδοτικός οίκος: Εκδόσεις ΠατάκηΑυτοκρατορίες και Ιστορικά κράτη, Αρχαιότητα, Αρχαία Ελλάδα, Joan Breton Connelly, Αθήνα, Παρθενώνας

Το αίνιγμα του Παρθενώνα
Τελική Τιμή:27.00€
Προσφορά: 13.50€
Κέρδος:  50%
Ο Παρθενώνας αποτελεί για τον δυτικό κόσμο ένα αξεπέραστο πρότυπο ομορφιάς και αναλογιών. Και ως σήμερα ο λαμπρός ναός, ο αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, ενσαρκώνει τα πολιτικά μας ιδεώδη, χρησιμεύοντας ως υπόδειγμα για τα πιο σεβαστά κοσμικά μας κτίρια. Ταυτίζονται όμως στ' αλήθεια οι αξίες αυτών που έχτισαν τον Παρθενώνα με τις δικές μας; Στο ανατρεπτικό αυτό βιβλίο, η βραβευμένη αρχαιολόγος Joan Breton Connelly θέτει υπό αμφισβήτηση τις πιο θεμελιώδεις πεποιθήσεις μας σε σχέση με τον Παρθενώνα και τη ζωή στην αρχαία Αθήνα και αναπαριστά την εξέλιξη της Ακρόπολης, του ιερού βράχου, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τις ένδοξες μέρες της εποχής του Περικλή, παρουσιάζοντας μια πλειάδα ναών, με κορυφαίο ανάμεσά τους τον Παρθενώνα. Εκεί που στέκεται ιδιαίτερα είναι στη θρυλική ζωφόρο, το μήκους 160 μέτρων ανάγλυφο που περιέβαλλε αρχικά το ανώτερο μέρος του ναού, προτού καταστραφεί εν μέρει από τους κανονιοβολισμούς των Βενετών (τον 17ο αιώνα) και προτού τα περισσότερα από τα κομμάτια που είχαν απομείνει μεταφερθούν στη Βρετανία (τον 19ο αιώνα), ως μέρος των "ελγινείων μαρμάρων". Η πελώρια αινιγματική πομπή της ζωφόρου -μια εκθαμβωτική παρέλαση ιππέων και πρεσβυτέρων, μουσικών και κορών- ταυτιζόταν, εδώ και πάνω από 200 χρόνια, με σκηνή από την ετήσια γιορτή της πόλης, της γενέτειρας της δημοκρατίας. Χάρη όμως σε μια χαμένη κάποτε τραγωδία του Ευριπίδη, η ανακάλυψη της οποίας στο περίβλημα μιας αιγυπτιακής μούμιας των ελληνιστικών χρόνων αποτελεί μία μόνο από τις συναρπαστικές περιπέτειες που ξετυλίγονται στις σελίδες του βιβλίου, η Connelly φέρνει στο φως ένα θαμμένο για πολύ καιρό νόημα, την ιστορία μιας ανθρωποθυσίας που τοποθετείται στα μυθικά χρόνια της ίδρυσης της πόλης. Σε μια κοινωνία προσηλωμένη στις λατρευτικές πρακτικές τόσο έντονα, που μας εκπλήσσει, η ιστορία αυτή βρισκόταν στον πυρήνα της έννοιας Αθηναίος. Η Connelly αποκαλύπτει έναν κόσμο πολύ πιο πλούσιο μέσα σε αυτή την πόλη των φιλοσόφων, ορθολογιστών και ρητόρων, που κατά τις ευρέως διαδεδομένες ιδέες μας ήταν η Αθήνα. Έναν κόσμο όπου η σύγχρονη σύλληψη της δημοκρατίας θα ήταν απλώς ακατανόητη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Οι άνθρωποι ως είδος είμαστε παραμυθάδες και τα παραμύθια μας διαμορφώνουν την πραγματικότητά μας από τα αρχαία χρόνια. Η έξοχη μελέτη της Connelly για τον Παρθενώνα δείχνει πώς ένας μύθος μπορεί να αποκαλύψει τόσα πολλά μυστικά, όπως και ένας βράχος ή ένα μνημείο, και πώς, επανεξετάζοντας όσα ξέρουμε για την αρχαιότητα, μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα σήμερα τον εαυτό μας". (GEORGE LUCAS, δημιουργός του Πολέμου των άστρων)
"Η μελέτη της Joan Connelly, καλαίσθητη και με ευρύτητα γνώσης, υποστηρίζει σθεναρά έναν νέο τρόπο κατανόησης του Παρθενώνα, το αρχικό του θρησκευτικό περιεχόμενο και την όσο το δυνατόν πληρέστερη αποκατάσταση των πολυάριθμων μελών του που βρίσκονται διασκορπισμένα εδώ κι εκεί". (DONALD KAGAN)

Περιεχόμενα

Πρόλογος για την ελληνική έκδοση (από τον Άγγελο Χανιώτη)
Πρόλογος
Ο ΙΕΡΟΣ ΒΡΑΧΟΣ Το μυθικό παρελθόν και, η αρχέγονη δύναμη του τόπου
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Οι θεοί, τα τέρατα και η τάξη του σύμπαντος
ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΚΛΕΟΣ
Ο Παρθενώνας στην καλύτερη στιγμή του
Η ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΘΥΣΙΑ
Πατέρας, μητέρα, κόρες: γενάρχες Αθηναίων
Η ΖΩΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Το κλειδί για την κατανόηση του ναού
ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ; Πόλεμος, θάνατος και μνήμη σε μορφή ιερού χώρου
ΤΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ
Η τελετουργική έκφραση του ανήκειν και ο θάνατος της Παρθένου
Η ΞΑΣΠΡΙΣΜΕΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Η πιο ειλικρινής κολακεία και τα όρια της επίκτητης ταυτότητας
Επίλογος
Ευχαριστίες
Σημειώσεις
Επιλεγμένη βιβλιογραφία
Ευρετήριο
Κατάσταση: ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ
Είδος βιβλίου: Χαρτόδετο
Σελίδες: 568
Τίτλος πρωτότυπου: The Parthenon enigma
Θέματα: Αυτοκρατορίες και Ιστορικά κράτη, Αρχαιότητα, Αρχαία Ελλάδα, Joan Breton Connelly, Αθήνα, Παρθενώνας
Γλώσσες: Ελληνική, Νέα