Παρακαλείσθε να μας ενημερώνετε πριν μας επισκεφθείτε στο κατάστημά μας αν θέλετε να δείτε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο από τα παλαιά βιβλία.

Η ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΗΣ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ: Επιχειρήσεις Πέργαμος- Ιέραξ-ΤαύροςΚωδικός: 978960522441Έτος έκδοσης: 2011Συγγραφέας: Πάτσης Γεώργιος, Διοικητής Λόχου ΕΔΕΣ (1942-1945) και Διμοιρίτης του Εθνικού Στρατού (1946-1949)ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 1940-49, ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Η ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΗΣ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ: Επιχειρήσεις Πέργαμος- Ιέραξ-Ταύρος
Tιμή Καταλόγου:13.78
Έκπτωση:24%
Τελική Τιμή:10.50€

Η νικηφόρα επιχείρηση της VIIIης Μεραρχίας στην Ήπειρο για την κατάληψη της Μουργκάνας, που με το συνθηματικό όνομα "Ταύρος", έλαβε χώρα από 11-19 Σεπτεμβρίου 1948, δεν έχει ακόμα γραφεί από την Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού. Γι' αυτό, μερικοί συγγραφείς που έγραψαν για τον αγώνα του στρατού εναντίον των κομμουνιστών, στο κεφάλαιο που εξιστόρησαν την μάχη της Μουργκάνας, την Επιχείρηση "Ταύρος", την αναφέρουν ακροθιγώς, ο δε τέως Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ε. Αβέρωφ στο βιβλίο του "Φωτιά και Τσεκούρι", σε μια υποσημείωση στη σελίδα 366, γράφει:
"Ούτε στα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Τσακαλώτου, ούτε σε άλλες πηγές προσιτές μπορεί κανείς να βρει την εξήγηση της πτώσεως της Μουργκάνας. Ό, τι αναφέρεται παρά πάνω προέρχεται από ανθρώπους που έζησαν τις λεπτομέρειες τις μάχης".
Οι συγγραφείς, λοιπόν, αυτοί, επειδή στερούνταν των απαραιτήτων πληροφοριών, όχι μονάχα αφήνουν, κατ' ανάγκην, πολύ μεγάλα κενά στην εξιστόρηση, αλλά εξ αιτίας της στενής πληροφοριακής των βάσης επ' αυτού του θέματος, ξεφεύγουν από την πραγματικότητα σε ουσιώδη γεγονότα αυτής της επιχείρησης.
Σκοπός αυτής της εργασίας δεν είναι να αναρριπίσει μίση και να αναξύσει παλιές πληγές που κυριολεκτικά κατέστρεψαν την πατρίδα μας προ εξήντα ήδη ετών, ούτε να δώσει ερεθίσματα για ανεπιθύμητες καταστάσεις που ήδη άρχισαν να ξεχνιούνται. Έχω βαθύτατη επίγνωση της σημασίας της ομοψυχίας, καθώς και της ανάγκης να διατηρηθεί το ήπιο πολιτικό κλίμα και η ενότητα του Λαού μας, που με τις σημερινά ιδιαίτερα συνθήκες της διεθνούς οικονομικής καταστάσεως, αλλά και της διαταράξεως του κλίματος στις διεθνείς σχέσεις, είναι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιβίωσή μας ως Έθνους και ως Φυλής. Η εθνική ομοψυχία, μέσα σ' ένα κόσμο σαν τον σημερινό, είναι το αποτελεσματικότερο όπλο μας και αυτή πρέπει να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε, προστατεύοντάς την από κομματικούς ανταγωνισμούς και πολιτικές μισαλλοδοξίες.
 

Περιεχόμενα

Πρόλογος του συγγραφέα
Δύσκολα προβλήματα που χωρίζουν τους συμμάχους
Η γενική κατάσταση στην Ελλάδα όταν άρχισε ο Γ' κομμουνιστικός γύρος
Είσοδος των κομμουνιστικών ομάδων στην Ελλάδα και προσφυγή στον Ο.Η.Ε.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για την περιοχή της Μουργκάνας
Κατάσταση των αντιπάλων στρατών κατά το διάστημα των επιχειρήσεων 1946-49
Σύντομη εξιστόρηση των προ της επιχείρησης "Ταύρος"
Επιχείρηση "Πέργαμος"
Η Επιχείρηση "Ιέραξ"
Επιχείρηση "Ταύρος"
Σχέδιον επιθέσεως και διαταγές επιχειρήσεων
Διεξαγωγή της επιχείρησης "Ταύρος"
Η απήχηση από τη μεγάλη νίκη της Μουργκάνας
Συμπεράσματα από τη μάχη
Επίλογος
Πίνακας βοηθημάτων
Πρωτότυπες μελέτες του συγγραφέα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ
Αθήνα 2016
σελ.200 με α/μ φωτογραφίες και χάρτες