Παρακαλείσθε να μας ενημερώνετε πριν μας επισκεφθείτε στο κατάστημά μας αν θέλετε να δείτε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο από τα παλαιά βιβλία.

Στιχουργήματα πριν και μετά την ΆλωσηΚωδικός: 978-960-522-219-2Έτος έκδοσης: 2007Συγγραφέας: Πετρόπουλος, Γιώργος Η., 1952-Εκδοτικός οίκος: ΠελασγόςΒυζαντινή Αυτοκρατορία, Ποίηση, Λογοτεχνία: Ιστορία & κριτική

Στιχουργήματα πριν και μετά την Άλωση
Τελική Τιμή:7.42€

"Τα σύμμεικτα που απαρτίζουν τον παρόντα τόμο δεν αναλύουν εξαντλητικά ούτε εξετάζουν συνολικά την ποιητική παραγωγή της υστεροβυζαντινής εποχής και της τουρκοκρατίας. Άλλος είναι ο σκοπός του συγγραφέα τους. Μέσα από τις προσωπικές-επιλεκτικές αναγνώσεις του και τις φιλολογικές προσεγγίσεις του σε χαρακτηριστικά κείμενα, παρέχει στον αναγνώστη μια δειγματοληπτική, αλλά συνάμα ουσιαστική εικόνα των γραμμάτων μας αυτών των περιόδων του ελληνισμού. Ωστόσο, δεν είναι ανεπηρέαστες οι επιλογές του Πετρόπουλου από το γεγονός ότι πρόσφατα συμπληρώθηκαν 550 χρόνια από την Άλωση της Πόλης. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι από τα δεκατρία μελετήματα που συσσωματώνονται στο βιβλίο αυτό, τα μισά σχεδόν αναφέρονται σε σχετικούς θρήνους. Εξάλλου, και σε άλλα τρία μελετήματα εξετάζονται στιχουργήματα που αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα που έχουν σχέση με την εξάπλωση των Οθωμανών στον ελλαδικό χώρο και τους αγώνες των υπόδουλων εναντίον τους.
Υστεροβυζαντινής περιόδου είναι μόνον τα τρία πρώτα μελετήματα του τόμου, αρκετά ωστόσο για να πάρει μια πρώτη ιδέα ο αναγνώστης από τη λογοτεχνική παραγωγή αυτής της εποχής.
Σε όποιον ξεφυλλίσει τον παρόντα τόμο γίνεται εμφανές ότι ο συγγραφέας επιτυγχάνει τον σκοπό του, που δεν είναι ουσιαστικά άλλος από το να παρακινήσει τον σύγχρονο Έλληνα να ανατρέξει στα ξεχασμένα κείμενα παλαιότερων εποχών, ώστε να γνωρίσει καλύτερα τις μακρινές του ρίζες και συνεπώς να συνειδητοποιήσει βαθύτερα τη σύγχρονη πολιτιστική του ταυτότητα".

Γεράσιμος Γ. Ζώρας, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Είδος βιβλίου: Χαρτόδετο
Σελίδες: 69
Θέματα: Βυζαντινή Αυτοκρατορία, Ποίηση, Λογοτεχνία: Ιστορία & κριτική
Γλώσσες: Ελληνική, Νέα