Παρακαλείσθε να μας ενημερώνετε πριν μας επισκεφθείτε στο κατάστημά μας αν θέλετε να δείτε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο από τα παλαιά βιβλία.

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Οι δούλοι της Ρώμης διεκδικούν την ελευθερία τους (73 - 71 π.Χ.)Κωδικός: 978-618-5018-76-4Έτος έκδοσης: 2018Συγγραφέας: Σωτήριος Φ. ΔρόκαλοςΕκδοτικός οίκος: ΓΝΩΜΩΝ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Οι δούλοι της Ρώμης διεκδικούν την ελευθερία τους (73 - 71 π.Χ.)
Tιμή Καταλόγου:11.90
Έκπτωση:30%
Τελική Τιμή:8.30€

Ο Σπάρτακος και η εξέγερση των μονομάχων και των δούλων της οποίας ηγήθηκε, έχουν συχνά προβληθεί από σύγχρονα ιδεολογικά ρεύματα ως σύμβολα της ελευθερίας, καθώς και του αγώνα ενάντια στην καταπίεση. Ωστόσο, εντελώς αντίθετη ήταν η γνώμη των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων ιστορικών, αλλά και των λαών της Ιταλικής χερσονήσου που βίωσαν τη δράση των εξεγερμένων.

Η σχετική σύγχρονη βιβλιογραφία χαρακτηρίζεται συχνά από προκατειλημμένες προσεγγίσεις, που καταλήγουν σε ανακρίβειες, υπεραπλουστεύσεις και εξιδανικεύσεις, καθώς δεν θέτουν ως βασικό τους στόχο την αναζήτηση και προώθηση της ιστορικής γνώσης, αλλά την προβολή ιδεολογικών θέσεων. Από την άλλη πλευρά, το θέμα δεν αναδεικνύεται ιδιαίτερα από τον ακαδημαϊκό χώρο, ενώ οι σύγχρονες αναπαραστάσεις της εξέγερσης του Σπάρτακου, όπως αυτές παρουσιάζονται σε κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και μυθιστορήματα, κάθε άλλο παρά διακρίνονται για την προσπάθειά τους να αποδώσουν πιστά τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα και την ουσία τους.

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό βιβλίο της σειράς ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ, οι εξεγέρσεις των δούλων, και ειδικότερα η διάσημη εξέγερση του Σπάρτακου, προσεγγίζονται για πρώτη φορά από μια άλλη σκοπιά, με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας μέσα από την προσεκτική μελέτη των αντικειμενικών δεδομένων και των ιστορικών πηγών. Αναλύεται η κρίση της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας και οι δύο πρώτοι δουλικοί πόλεμοι, ο θεσμός της δουλείας στη Ρωμαϊκή εποχή και η ζωή των μονομάχων και των λεγεωνάριων, ενώ περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η εξέγερση του Σπάρτακου και ο νικηφόρος για τη Ρώμη πόλεμος που ακολούθησε.

Το γλαφυρό κείμενο συνοδεύεται από αναλυτικούς χάρτες των επιχειρήσεων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που επιτρέπουν στον αναγνώστη να κατανοήσει σε βάθος τα δραματικά εκείνα γεγονότα της μεταβατικής Ρωμαϊκής περιόδου και να αντλήσει τα δικά του συμπεράσματα σχετικά με ένα ιστορικό ζήτημα που αποτέλεσε αντικείμενο εκμετάλλευσης από ποικίλα ιδεολογικά ρεύματα της σύγχρονης εποχής.

Σελίδες: 226