Παρακαλείσθε να μας ενημερώνετε πριν μας επισκεφθείτε στο κατάστημά μας αν θέλετε να δείτε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο από τα παλαιά βιβλία.

ΧΕΝΣΕΛ. Hs 126 K6 - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣΚωδικός: 978-960-9431-52-1Έτος έκδοσης: 2018Συγγραφέας: Υπουργείον Στρατιωτικών, Διοίκησις ΑεροπορίαςΕκδοτικός οίκος: EUROBOOKSΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Tιμή Καταλόγου:30.00
Έκπτωση:25%
Τελική Τιμή:22.50€

Όταν τα σύννεφα του πολέμου άρχισαν να πυκνώνουν στην Ευρώπη, η Ελληνική Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους εμπλοκής της στην επερχόμενη σύρραξη, αποφάσισε να υλοποιήσει ένα σημαντικό πρόγραμμα αμυντικής ενίσχυσης της χώρας. Το πρόγραμμα αυτό προέβλεπε τον εξοπλισμό όλων των κλάδων (Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία) με σύγχρονο υλικό καθώς και ενίσχυση των αμυντικών οχυρώσεων τόσο στα βόρεια σύνορα όσο και γύρω από στρατηγικά σημεία της χώρας, συνέβαλε δε σημαντικά, στο βαθμό που πρόλαβε να υλοποιηθεί, στις ελληνικές επιτυχίες του 40-41.     

Η Ε.Β.Α. (Ελληνική Βασιλική Αεροπορία) στα μέσα της δεκαετίας του 30 ήταν εξοπλισμένη με απαρχαιωμένο υλικό εντελώς ακατάλληλο για πολεμικές επιχειρήσεις. Έτσι έγινε μεγάλη προσπάθεια για την ανανέωση του πτητικού υλικού και των τεχνικών μέσων παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία αλλά και την απροθυμία πολλών εργοστασίων να υλοποιήσουν τις συμβάσεις λόγω πολεμικής προετοιμασίας στη χώρα τους. Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλαν και οι απλοί πολίτες είτε μέσω της εισφοράς τους σε εράνους υπέρ της αεροπορίας είτε μέσω δωρεών.   

Μεταξύ των συμβάσεων που τελικά υλοποιήθηκαν (κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή) ήταν και η προμήθεια 16 αεροσκαφών αναγνώρισης και ελαφρού βομβαρδισμού HS-126 K-6 του Γερμανικού οίκου Henschell. Τα αεροσκάφη αυτά παραδόθηκαν το Δεκέμβριο του 1939 (αφού είχε ήδη κηρυχθεί ο Β. Παγκόσμιος Πόλεμος) και ήταν τα πλέον σύγχρονα στο οπλοστάσιο της ΕΒΑ. Ήταν ένα μονοκινητήριο υψηλοπτέρυγο ολομεταλλικό αεροσκάφος με πλήρωμα 2 ανδρών, του χειριστή και του παρατηρητή-χειριστή φωτομηχανών-πολυβολητή. Παραδόθηκαν πλήρως εξοπλισμένα με επιθετικό και αμυντικό οπλισμό, σκοπευτικά και ασύρματο ενώ ήταν και από τις ελάχιστες φορές που το υλικό συνόδευε και το επίσημο τεχνικό εγχειρίδιο μεταφρασμένο στα ελληνικά με ευθύνη του κατασκευαστικού οίκου.

Χρησιμοποιήθηκαν έντονα από την πρώτη ημέρα του πολέμου για αναγνώριση και εντοπισμό των κινήσεων των ιταλικών μονάδων στο ελληνικό έδαφος και μάλιστα ένα Hs-126 K-6 ήταν και η πρώτη απώλεια του πολέμου για την Ε.Β.Α. όταν καταρρίφθηκε από ιταλικά μαχητικά στην περιοχή της Καστοριάς με αποτέλεσμα το θάνατο του πολυβολητή ανθυποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη. Δυστυχώς, κατά την υποχώρηση μετά τη Γερμανική εισβολή, όλα τα εναπομείναντα HS-126 καταστράφηκαν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος, κλείνοντας έτσι τη σύντομη ιστορία τους με τα ελληνικά χρώματα.

Η ανατύπωση του εξαιρετικά σπάνιου αυτού πρωτότυπου εγχειριδίου, πέρα από σημαντικό βοήθημα για τους ιστορικούς ερευνητές της περιόδου, αποτελεί και ένα φόρο τιμής σε ένα αεροσκάφος που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη του «Έπους τού ཤ».

Στην ίδια σειρά κυκλοφορεί: ΤΕΧΝΙΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΜΠΡΕΓΚΕ XIX

Σελίδες: 438