Παρακαλείσθε να μας ενημερώνετε πριν μας επισκεφθείτε στο κατάστημά μας αν θέλετε να δείτε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο από τα παλαιά βιβλία.

Ο ΕΛΑΣ της ΑθήναςΚωδικός: 978-960-224-563-7Έτος έκδοσης: 1985Συγγραφέας: Μακρής, ΟρέστηςΕκδοτικός οίκος: Σύγχρονη ΕποχήΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 1940-49, ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Ο ΕΛΑΣ της Αθήνας
Tιμή Καταλόγου:12.23
Έκπτωση:52%
Τελική Τιμή:5.90€
Η νεοελληνική ιστορία απ' το 1821 μέχρι σήμερα είναι μια αλυσίδα από αδιάκοπους αγώνες και εξεγέρσεις του ελληνικού λαού για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και προκοπή του τόπου. Εκατόν πενήντα χρόνια οι βίαιες επεμβάσεις του ξένου κεφαλαίου (εγγλέζικου και σήμερα αμερικάνικου), ματοκυλούν τον περήφανο λαό μας κάθε φορά που διεκδικεί αποφασιστικά τη λευτεριά του...
Η Εθνική Αντίσταση κι ο Μεγάλος Δεκέμβρης του 1944 είναι απ' τα μεγαλύτερα και αποφασιστικά γεγονότα της νεοελληνικής ιστορίας και αποτελούν συνέχεια του αθάνατου 1821 στις καινούργιες συνθήκες.
Να γιατί η αντίδραση, σαράντα ολόκληρα χρόνια, προσπαθεί μ' όλα τα μέσα και τις μέθοδες που διδάχτηκε απ' τον "Γκαίμπελς", να συκοφαντήσει, να παραποιήσει, να μειώσει και να σβήσει απ' τη συνείδηση του λαού μας τους ένδοξους αγώνες του στα χρόνια ཤ-ཀྵ. 
Όμως το "αμόκ" μίσους, συκοφαντίας και ψευτιάς τους κορυφώνεται και στο άκουσμα μόνο της φράσης "μαχητής της αδούλωτης Αθήνας". [...]
Αυτή η ηρωική γενιά, ζει, θυμάται και διηγείται, στους νεότερους την αληθινή ιστορία. Δε χάθηκε ακόμη.
Είναι μόνο δυστύχημα για τον τόπο μας, που δεν μπορέσαμε μέχρι σήμερα, να δώσουμε μια ολοκληρωμένη και αντικειμενική ιστορική μελέτη του ένοπλου αγώνα της Αθήνας αυτής της περιόδου. [...] 
Η πρόθεσή μου είναι το βιβλίο μου αυτό να αποτελέσει ένα απλό βοήθημα στην προσπάθεια που θα κάνουν οι ιστορικοί συγγραφείς του μέλλοντος, να γράψουν την αληθινή ιστορία της Εθνικής Αντίστασης του ελληνικού λαού στην κατοχή και το Δεκέμβρη του ཨ.
Και φυσικά δε φιλοδοξώ να δόσω πλήρη εικόνα όλων των γεγονότων της εποχής, αλλά μόνο όσα έζησα ο ίδιος. Και δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι αυτά αποτελούν ένα απειροελάχιστο κομμάτι απ' τον ένοπλο αγώνα της αδούλωτης Αθήνας.
Τέλος η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης του ΕΛΑΣ της Αθήνας μέχρι την αποστράτευση και τη διάλυσή του με τη βοήθεια όλων, όσων ζουν ακόμη και με την κουραστική αναζήτηση από μέρους των ιστορικών, όλων των αγωνιστών που πήραν μέρος κι έχουν προσωπική αντίληψη των γεγονότων, πρέπει να γραφεί με απόλυτη ακρίβεια στα γεγονότα κι όσο γίνεται πιο αναλυτικά στις λεπτομέρειες.
Και τούτο γιατί, όπως στα 1821, η σωστή αφήγηση των γεγονότων σε μια κρίσιμη στιγμή του αγώνα του ελληνικού λαού, θα δώσει τις σωστές διαστάσεις του, που μάταια προσπαθούν εχθροί και "όψιμοι φίλοι" να υποβαθμίσουν, θα αποτελέσει το καλύτερο λίπασμα για να φυτρώσει απ' τους νεότερους αγωνιστές το δέντρο μιας λεύτερης, ειρηνικής, ευτυχισμένης, δημοκρατικής Ελλάδας μακριά απ' τα αγκαλιάσματα του θανάτου και της καταστροφής των ιμπεριαλιστών. (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΚΕΦ.Ι. "ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ"
Το πρώτο βάφτισμα του πυρός
Αψιμαχίες με όργανα της προδοτικής κυβέρνησης στου Ζωγράφου
"Καμικάζι" στη σφενδόνη του Σταδίου
Το σχέδιο άμυνας της Καισαριανής
25-3-44. Γιορτή και παρέλαση στην Καισαριανή
5-4-44. Καισαριανή - Ζωγράφου - Κουπόνια, μάχονται για τους πέντε κρεμασμένους
Πώς γνώρισα τον καπετάνιο του Α' Σώματος Νέστορα
Ανατίναξη κεντρικής σκάλας του Σχολείου της Καισαριανής (18-4-44)
Ισχυρή επίθεση γερμανικού στρατού, γερμανοτσολιάδων, μπουραντάδων, στην Καισαριανή και γειτονικές συνοικίες (21-4-44)
28-4-44. Το κάστρο του Υμηττού
1-5-44. Εκτέλεση των 200. Εκδηλώσεις πένθους και κατάρες του λαού της Καισαριανής. Όργιο εκτελέσεων
16-5-44. Απολογισμός απωλειών του "υπουργείου Εσωτερικών". Οργάνωση των φρουραρχείων
18-5-44. Πορεία 100 ένοπλων από Καισαριανή και κατάθεση στεφάνου στον
Κατάσταση: ΣΑΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ
Είδος βιβλίου: Χαρτόδετο
Σελίδες: 327
Θέματα: Ελλάδα, Ευρωπαϊκή ιστορία
Γλώσσες: Ελληνική, Νέα