Παρακαλείσθε να μας ενημερώνετε πριν μας επισκεφθείτε στο κατάστημά μας αν θέλετε να δείτε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο από τα παλαιά βιβλία.

Μικρά Ασία 19ος αιώνας - 1919 - Οι Ελληνορθοδοξες κοινότητες από το Μιλλέτ των Ρωμιών στο Ελληνικό ΈθνοςΚωδικός: 978-960-546-156-0Έτος έκδοσης: 2013Συγγραφέας: Αναγνωστοπούλου, ΣίαΕκδοτικός οίκος: ΠεδίοΕλλάδα, Μέση Ανατολή, Ευρωπαϊκή ιστορία, Ασιατική ιστορία

Μικρά Ασία 19ος αιώνας - 1919 - Οι Ελληνορθοδοξες κοινότητες από το Μιλλέτ των Ρωμιών στο Ελληνικό Έθνος
Τελική Τιμή:34.74€
Προσφορά: 10.90€
Κέρδος:  69%

Το βιβλίο μελετά τις ελληνορθόδοξες κοινότητες της Μικράς Ασίας κατά την περίοδο ανάμεσα στο 19ο αιώνα και στο 1919, στην προοπτική ενός πολέμου (1919-1922), στην προοπτική δηλαδή της μετάβασης από την πολυ-εθνοθρησκευτική πραγματικότητα στις εθνικές πραγματικότητες - μετάβαση που σημαδεύεται από έναν πόλεμο. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι θεωρείται μοιραίο ή αναπόφευκτο το αποτέλεσμα -ο πόλεμος- μιας ιστορικής διαδικασίας μετάβασης· αντιθέτως καταδεικνύεται το πώς μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία συγκροτούνται οι μηχανισμοί ρήξης ανάμεσα στους πληθυσμούς, άρα και οι μηχανισμοί νομιμοποίησης ενός πολέμου στη συλλογική συνείδηση ή, καλύτερα, στη συνείδηση αυτών που αναδεικνύονται ως οι εκφραστές της συλλογικής συνείδησης. Μέσα από το παράδειγμα των κοινοτήτων, λοιπόν, παρακολουθούνται κατ` αρχάς οι ανατροπές με δυναμική ρήξης και στη συνέχεια τα πεδία στα οποία εκδηλώνονται, καθώς και οι φορείς τέτοιων ανατροπών. Επειδή όλη η ιστορική διαδικασία εξέλιξης της `Ανατολής` στο 19ο αιώνα ξετυλίγεται, στις περισσότερες μέχρι σήμερα μελέτες, μέσα από το σχήμα των `ιδιαιτεροτήτων` της `Ανατολής` σε σχέση με τη `Δύση`, σε βαθμό που η ίδια η `Ανατολή` να ανάγεται σε `ιδιαιτερότητα`, μια ιδιαιτερότητα που εν τέλει ξεπερνά την ίδια την Ιστορία, σ` αυτό το βιβλίο μέσα από τις κοινότητες γίνεται μια απόπειρα προσέγγισης των προβλημάτων που επιτρέπουν να κατανοήσουμε τη διαδικασία διαμόρφωσης κάποιων ιδιαιτεροτήτων, ως αποτελεσμάτων όμως αυτής της διαδικασίας και όχι ως εγγενών, μεταφυσικών αξιών.
Τα μοναδικά στοιχεία τα οποία εξαρχής θεωρούνται δεδομένα και σε σχέση με τα οποία μελετώνται οι κοινότητες είναι ο γεωγραφικός οθωμανικός χώρος, το πολιτικό πλαίσιο -η οθωμανική εξουσία - και το `εθνοθρησκευτικό πλαίσιο`- μιλλέτ των Ρωμιών. Το γεγονός όμως ότι θεωρούνται δεδομένα δεν σημαίνει ότι θεωρούνται εξίσου δεδομένα, πρώτον, το περιεχόμενο των όρων με τους οποίους περιγράφονται τα πλαίσια μέσα στα οποία εντάσσονται οι κοινότητες, δεύτερον, τα ίδια τα όρια αυτών των πλαισίων και, τέλος, οι μηχανισμοί ένταξης των κοινοτήτων, καθώς και η λειτουργία τους μέσα σ` αυτά. Επομένως, οι κοινότητες μελετώνται ενσωματωμένες στους χώρους -γεωγραφικό, πολιτικό, εθνοθρησκευτικό-, σε σχέση όμως με τις αλλαγές που υφίστανται αυτοί οι χώροι, σε σχέση δηλαδή με τους παράγοντες που διαμορφώνουν τους όρους εξέλιξης των ίδιων των κοινοτήτων.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Κατάσταση: ΣΑΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ
Είδος βιβλίου: Χαρτόδετο
Σελίδες: 736
Θέματα: Ελλάδα, Μέση Ανατολή, Ευρωπαϊκή ιστορία, Ασιατική ιστορία
Γλώσσες: Ελληνική, Νέα