Παρακαλείσθε να μας ενημερώνετε πριν μας επισκεφθείτε στο κατάστημά μας αν θέλετε να δείτε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο από τα παλαιά βιβλία.

Παλαιοχριστιανική μνημειακή ζωγραφικήΚωδικός: 978-960-8028-97-5Έτος έκδοσης: 2007Συγγραφέας: Γκιολές, ΝικόλαοςΕκδοτικός οίκος: Κοράλι - Γκέλμπεσης ΓιώργοςΖωγραφική & πίνακες

Παλαιοχριστιανική μνημειακή ζωγραφική
Tιμή Καταλόγου:32.50
Έκπτωση:11%
Τελική Τιμή:28.90€

Το παρόν βιβλίο είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης προσπάθειας για την συγγραφή όσον το δυνατόν με περισσότερη επάρκεια της ιστορίας της μνημειακής ζωγραφικής της παλαιοχριστιανικής περιόδου. Πρόκειται για την ιστορία της εικαστικής τέχνης μιας εποχής, η οποία βρίσκεται στο μεταίχμιο από την αρχαία τέχνη στην μεσαιωνική, και είναι οι απαρχές της μεγάλης χριστιανικής τέχνης, που διαμορφώνεται αυτή την μεταβατική περίοδο και θα κυριαρχήσει στο εξής. Επιδιώχθηκε η τέχνη αυτή να παρουσιασθεί όσον το δυνατόν σφαιρικότερα, δηλαδή να διερευνηθούν οι ιστορικοί και κοινωνικοί παράγοντες μέσα στους οποίους αναπτύχθηκε, και για αυτό δεν περιορίσθηκα μόνο στην τεχνοτροπική σκιαγράφηση της εξέλιξης της τέχνης, όπως γίνεται συνήθως, αλλά καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να διερευνηθεί, όσον το δυνατόν με πληρότητα και χωρίς περιττολογία η εικονογραφία, η οποία επηρεάζεται από τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες.

Στο κείμενο γίνεται αρχικά εκτενής εισαγωγή, όπου παρουσιάζονται οι προϋποθέσεις της εμφάνισης της χριστιανικής εικαστικής τέχνης και οι παράγοντες, που συντέλεσαν στην διαμόρφωση της τεχνοτροπίας και της επιλογής των θεμάτων της. Στην συνέχεια εξετάζονται τα σωζόμενα μνημεία κατά περιοχές. Γίνεται πρώτα συνοπτική, αλλά σαφής περιγραφή του μνημείου, παρατίθεται η βιβλιογραφία και επιχειρείται σύντομη, όσον είναι εφικτό, παρουσίαση των πλέον σημαντικών εικονογραφικών προβλημάτων, τα οποία συνδέονται κατά περίσταση με τα θεολογικά, ιστορικά και άλλα προβλήματα κάθε εποχής. Στη συνέχεια επιχειρείται τεχνοτροπική ανάλυση με σκοπό την ένταξη χρονικά του μνημείου μέσα στις τεχνοτροπικές τάσεις της περιόδου που το δημιούργησε. Το κείμενο συνοδεύεται από το απαραίτητο εικαστικό υλικό.

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Κατάσταση: ΚΑΛΗ
Είδος βιβλίου: Χαρτόδετο
Σελίδες: 387
Θέματα: Ζωγραφική & πίνακες
Γλώσσες: Ελληνική, Νέα