Παρακαλείσθε να μας ενημερώνετε πριν μας επισκεφθείτε στο κατάστημά μας αν θέλετε να δείτε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο από τα παλαιά βιβλία.

Οδοιπορικό στο ΠακιστάνΚωδικός: 978-960-522-139-3Έτος έκδοσης: 1992Συγγραφέας: Βρανόπουλος, Επαμεινώνδας Α.Εκδοτικός οίκος: ΠελασγόςΤαξιδιωτική λογοτεχνία

Οδοιπορικό στο Πακιστάν
Τελική Τιμή:9.29€

Το «Οδοιπορικό στο Πακιστάν» (...) είναι το πέμπτο της σειράς των Οδοιπορικών του αγνώστου εκτός Ελλάδος ελληνισμού, πολιτισμικού και μνημειακού. (Τα άλλα Οδοιπορικά είναι: της Μεγάλης Ελλάδας, της Συρίας, του Ιράκ και της Ιορδανίας). Πρόκειται για βιβλία-οδηγούς των ταξιδιωτών που επισκέπτονται αυτές τις χώρες, αλλά και για όσους δεν προτίθενται να τις επισκεφτούν, τα ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς δεν περιγράφουν μόνο τα μνημεία και τις χώρες όπου αναφέρονται, αλλά προβάλλουν και τους πολιτισμούς τους. Έμφαση δίδεται στον ελληνικό πολιτισμό (ελληνιστικό και βυζαντινό), που άσκησε μεγάλη επίδραση σ` αυτές τις χώρες και άφησε εκεί εξαίσια μνημεία τέχνης αλλά και ζωντανή παράδοση. Στο «Οδοιπορικό στο Πακιστάν» (στα ίχνη του Μ. Αλεξάνδρου), μετά την παρουσίαση των προϊστορικών Ινδικών αρχαιοτήτων της κοιλάδας του Ινδού ποταμού, προβάλλονται τα μνημεία του Ελληνιστικού, Μογγολικού και Αραβικού πολιτισμού, που άνθησαν στη χώρα. Περιγράφονται αναλυτικά τα γεγονότα της εκστρατείας του Μ. Αλεξάνδρου στον τόπο, οι τόποι που κυρίευσε ο μεγάλος εκπολιτιστής, καθώς και εκείνοι που αποτέλεσαν εδάφη του ελληνιστικού κράτους της Βακτριανής και των Ινδιών (¶ορνος Πέτρα, Ώρα, Τάξιλα, Αλεξάνδρειες Μ. Ανατολής, Βουκεφάλεια, Νίκαια, Πευκέλα, Ναυπηγεία Νεάρχου στις ακτές του Ινδικού, Γιλαλπούρ, όπου έγινε η μάχη κατά του Πώρου, Οχίντ στον Ινδό, όπου κατασκευάστηκε από τον Ηφαιστίωνα και τον Περδίκα η μήκους 600 μ. γέφυρα, τα χωριά των Καλάς κλπ.) Ασυνήθιστο ενδιαφέρον έχουν τα κεφάλαια που αναφέρονται στη φυλή των Καλάς, που τα μέλη της πιστεύουν πως είναι απόγονοι των παλαιμάχων του Μ. Αλεξάνδρου. Με βάση αρχαιολογικά, ιστορικά, νομισματικά, επιγραφικά, λαογραφικά, εθνογραφικά και γλωσσολογικά στοιχεία, ο συγγραφέας του βιβλίου Επ. Βρανόπουλος υποστηρίζει τις απόψεις πως οι Καλάς είναι απόγονοι Ελλήνων ή εξελληνισμένων Ασιατών και εξηγεί γιατί η πρώτη άποψη είναι πιθανότερη. Τονίζει, τέλος, πως επιβάλλεται να σταλεί σύντομα επιστημονική ομάδα (προς καταγραφή στοιχείων που αποτελούν επιβίωση αρχαίου ελληνισμού και που έχουν εκλείψει και στην Ελλάδα ακόμη), επειδή οι Καλάς εξισλαμίζονται με ταχύ ρυθμό.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Είδος βιβλίου: Χαρτόδετο
Σελίδες: 135
Θέματα: Ταξιδιωτική λογοτεχνία
Γλώσσες: Ελληνική, Νέα