Παρακαλείσθε να μας ενημερώνετε πριν μας επισκεφθείτε στο κατάστημά μας αν θέλετε να δείτε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο από τα παλαιά βιβλία.

Τόπος και εικόνα χαρακτικά ξένων περιηγητών για την Ελλάδα (7 τόμοι)Έτος έκδοσης: 1982Συγγραφέας: Συλλογικό ΈργοΕκδοτικός οίκος: ΟΛΚΟΣ

Τόπος και εικόνα χαρακτικά ξένων περιηγητών για την Ελλάδα (7 τόμοι)
Τελική Τιμή:250.00€

Τόμος Α:

Από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα

Τόμος Β:

18ος αιώνας α μέρος

Τόμος Γ:

18ος αιώνας β μέρος

Τόμος Δ:

Με τις γραμμές που ακολουθούν θα θέλαμε να σημειώσουμε ολίγα σχετικά με την έκδοση αυτής της σειράς. Ήδη, με τον τόμο αυτόν, έχουμε προσεγγίσει στο μέσον της εκδοτικής προσπάθειας· υπολείπονται ισάριθμοι τόμοι για την ολοκλήρωσή της. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ζητήσουμε συγνώμη από τον αναγνώστη για την καθυστέρηση όσον αφορά στην κυκλοφορία του τετάρτου τόμου. Είναι ποικίλοι οι παράγοντες που παρεμβαίνουν στο θέμα αυτό και η απαρίθμησή τους καταντά ενίοτε κοινοτοπία. Ελπίζουμε στην κατανόηση προβλημάτων όπως η ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής και εκτύπωσης, εκτός των άλλων δυσχερειών που συνεπάγεται η σύνθεση ενός πρωτοτύπου έργου. Πράγματι, το αντικείμενο της έκδοσης, ο περιηγητισμός ως μαρτυρία φιλολογική και συνάμα εικαστική, άρα διπλά σημαντική, ακολουθεί τις περιπέτειες και τη μοίρα κάθε εργασίας που στηρίζεται άμεσα στις πηγές. Το ίδιο το υλικό, πλούσιο, ποικίλο και διάσπαρτο, παρουσιάζει αντίσταση από το πρώτο ακόμη στάδιο, της επισήμανσης και καταγραφής, ως το τελικό και επιθυμητό, τη συγκροτημένη γνώση.
Ο τόμος αυτός εισάγει στον 19ο αιώνα, περίοδο κρίσιμη για τον ελληνισμό και τη μελλοντική του πορεία. Τα περιηγητικά κείμενα όπως και τα αντίστοιχα έργα της χαρακτικής, ποικίλης θεματογραφίας και συχνά δείγματα εξαιρετικής τέχνης, πληθαίνουν και τεκμηριώνουν με τον τρόπο τους την εποχή και τις εξελίξεις. Στον αιώνα, λοιπόν, αυτόν κατανέμονται οι επόμενοι τόμοι, χωρίς να τον εξαντλούν. Προεπαναστατική περίοδος, Επανάσταση, πρώτες δεκαετίες του νεοσυσταθέντος ελληνικού Κράτους. Θα θεωρούσαμε ότι οι στόχοι της προσπάθειάς μας έχουν σε μεγάλο βαθμό ευοδωθεί, αν αυτή η πρώτη προσέγγιση των ελληνικών πραγμάτων, την οποίαν επιχειρούμε μέσα από τη γραφίδα και την “όραση” των περιηγητών, προκαλέσει ερεθίσματα για περαιτέρω έρευνα και μελέτη.
Κλείνοντας το σύντομο αυτό σημείωμα, επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε όσους έχουν συνδράμει στη σύνθεση του έργου. Τον ζωγράφο-χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο, για την πολύτιμη βοήθειά του όσον αφορά στην εικαστική πλευρά του βιβλίου και τη γενική αισθητική επιμέλεια της έκδοσης. Τους επιστημονικούς συνεργάτες για τη συμβολή τους στη συγγραφή των εισαγωγικών κειμένων και ιδιαίτερα τον καθηγητή Κ. Θ. Δημαρά του οποίου το ενδιαφέρον και η βαθιά γνώση του θέματος προσανατολίζουν την κατεύθυνση της έρευνας. Τέλος ευχαριστούμε θερμά τη διεύθυνση και το προσωπικό της Εθνικής Βιβλιοθήκης καθώς και της Βιβλιοθήκης της Βουλής.
Περιεχόμενα
Αίσιος αιώνας, Πρόλογος Κ. Θ. Δημαρά
Luigi Mayer
Εισαγωγή
Χαρακτικά
J.L.S. Bartholdy
Εισαγωγή
Χαρακτικά
William Haygarth
Εισαγωγή
Χαρακτικά, Υδατογραφίες, Σχέδια
J.C. Hobhouse
Εισαγωγή
Χαρακτικά

Τόμος Ε:
Ο Ε’ τόμος της σειράς “ΤΟΠΟΣ και ΕΙΚΟΝΑ” αναφέρεται στην περιηγητική μαρτυρία της εικοσαετίας πριν από τον Αγώνα, περίοδο της οποίας την παρουσίαση έχει εγκαινιάσει ο προηγούμενος τόμος, συνεχίζει ο ΣΤ’ και θα ολοκληρώσει ο Ζ’ τόμος. Η εποχή διακρίνεται για την έξαρση του περιηγητισμού του οποίου σημαντικοί εκπρόσωποι συμπληρώνουν μακρά παραμονή στη χώρα, ορισμένοι συμμετέχουν στη ζωή του τόπου αλλά και σε ποικίλες δραστηριότητες, όπως στην ίδρυση της Εταιρίας των Φιλομούσων, ή γίνονται αυτόπτες μάρτυρες της αφαίρεσης των Ελγινείων γλυπτών του Παρθενώνα. Οι ταξιδιώτες που φιλοξενεί ο τόμος είναι άγγλοι, αφού ο αγγλικός περιηγητισμός, για λόγους που αναλύονται επαρκώς στο κείμενο της εισαγωγής, διατηρεί ισχυρό προβάδισμα κατά την κρίσιμη αυτή εικοσαετία. Με την επίδραση του ρομαντισμού, η αρχαιολατρεία υποχωρεί και στα “Οδοιπορικά” το ενδιαφέρον στρέφεται συχνά προς τον σύγχρονο ελληνισμό που αφυπνίζεται, ενώ στην κατάσταση των υποδούλων, που δεν μνημονεύεται στην εικαστική καταγραφή των περιηγητών, υποκαθίσταται η απεικόνιση του τόπου στην οποία προσδίδεται συναισθηματική ή συμβολική προέκταση. Στον τόμο επιχειρείται επίσης εκτενής παρουσίαση μιας αξιόλογης μορφής του περιηγητισμού, όπως αναδύεται από το σημαντικό και συστηματικό έργο που κατέλιπε. Πρόκειται για τον συνταγματάρχη- τοπογράφο W.M. Leake του οποίου η μαρτυρία, ενώ υστερεί από την εικαστική άποψη που μας ενδιαφέρει εδώ, συμβάλλει θετικά στη γνώση και έρευνα του ελληνισμού της εποχής.
Τέλος, ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, την Εθνική Βιβλιοθήκη, τη National Portrait Gallery του Λονδίνου και το Μουσείο Fitzwilliam του Cambridge.
Περιεχόμενα
Σημείωμα του εκδότη
Περιηγητικός οργασμός, Άλκης Αγγέλου
William Cell
Εισαγωγικό σημείωμα
Χαρακτικά
Henry Holland
Εισαγωγικό σημείωμα
Χαρακτικά
T.S. Hughes
Εισαγωγικό σημείωμα
Χαρακτικά
W. Turner
Εισαγωγικό σημείωμα
Χαρακτικά
J.S. Stanhope
Εισαγωγικό σημείωμα
Χαρακτικά
E.D. Clarke
Κείμενο, Βούλα Κόντη
Χαρακτικά
W.M. Leake
Παρουσίαση, χρονολογία, Γ.Π. Σαββίδης
Χαρακτικά

Τόμος Στ:
Ο τόμος αυτός της εκδοτικής σειράς “ΤΟΠΟΣ και ΕΙΚΟΝΑ” αποτελεί μέρος μιας ευρείας ενότητας της οποίας ο χαρακτήρας αναλύεται στο εισαγωγικό σημείωμα του Ε’ τόμου. Ουσιώδες στοιχείο του περιεχομένου είναι η ομοιογένεια η οποία προκύπτει, πρώτον από τη σύμπτωση της κοινής καταγωγής των περιηγητών -άγγλοι, με μόνη εξαίρεση τον ιταλό S. Pomardi, συνοδό ζωγράφο του γνωστού αρχαιολόγου E. Dodwell- και δεύτερον από τη σύμπτωση των χρονικών ορίων κατά την οποία επιχειρούν το ταξίδι (η εικοσαετία πριν από τον Αγώνα). Ο απολογισμός της περιήγησης είναι διττός· συγγραφή ενός οδοιπορικού και εικαστική τεκμηρίωσή του. Η παρουσίαση επικαλείται και τις δύο αυτές μαρτυρίες. Ωστόσο η μέθοδος προσεγγίσεως απέφυγε τη λεπτομερή αναδιήγηση της συγγραφής και προτίμησε μάλλον να καθορίσει τον ειδικό χαρακτήρα της, παρέχοντας μάλιστα σύντομα δείγματα. Ιδιαίτερη έμφαση αποκτά η παρουσίαση του εικαστικού έργου εφόσον ανήκει στα πλέον αξιόλογα και ενδιαφέροντα της περιόδου. Από τους καλλιτέχνες που φιλοξενεί ο τόμος, το έργο του ζωγράφου H.W. Williams, του “έλληνα” Williams όπως τον αποκάλεσαν, προσφέρει μιαν ικανοποιητική εικόνα του ελληνικού τοπίου όπως μεταπλάθεται στα χαρακτικά και στις υδατογραφίες, μερικές από τις οποίες πρώτη φορά δημοσιεύονται στην Ελλάδα.
Για τη συλλογή του εικαστικού υλικού, ευχαριστούμε τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και την Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας.
Περιεχόμενα
Σημείωμα του εκδότη
Η Μεταγραφή του ελληνικού τοπίου
E. Dodwell
Παρουσίαση, Μανόλης Βλάχος
Χαρακτικά
S. Pomardi
Κείμενο, Μανόλης Βλάχος
Χαρακτικά
J. Cartwright
Παρουσίαση, Μανόλης Βλάχος
Χαρακτικά
H.W. Williams
Παρουσίαση, Μανόλης Βλάχος
Χαρακτικά – υδατογραφίες

Τόμος Ζ:
Με τον τόμο αυτόν, τον Ζ’ κατά σειράν, ολοκληρώνεται η συναγωγή “ΤΟΠΟΣ και ΕΙΚΟΝΑ”, η οποία χρονικά καλύπτει την περίοδο από τα μέσα περίπου του 15ου αιώνα ως την ελληνική Επανάσταση, και αναφέρεται στη μαρτυρία των ξένων περιηγητών, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο φιλολογικό και εικαστικό έργο που κατέλιπαν. Η σειρά, χωρίς να εξαντλεί απολύτως το θέμα -αφού το υλικό είναι ιδιαίτερα πλούσιο- προσπάθησε να παρουσιάσει στους αναγνώστες τους σημαντικότερους σταθμούς του περιηγητισμού.
Ο Ζ’ τόμος καταγίνεται με το έργο και τη δραστηριότητα του γάλλου περιηγητή Pouqueville, του γερμανού βαρώνου Stackelberg και του προξένου της Γαλλίας στην Αθήνα, Fauvel. Ο τελευταίος δεν μας άφησε «οδοιπορικό», όμως η ενασχόλησή του επί δεκαετίες με τη μελέτη και έρευνα των αρχαίων καθώς και η μακρά παραμονή του στον τόπο τον καθιστούν σημαντική παρουσία για τα ελληνικά πράγματα. Ωστόσο πολυάριθμα σχέδια του Fauvel κόσμησαν συλλογές και «ταξιδιωτικά» τρίτων. Το αξιόλογο συγγραφικό έργο του Pouqueville επίσης δεν συνοδεύεται από χαρακτικά του ιδίου, αλλά η εικονογράφηση προέρχεται από άλλες εκδόσεις περιηγητικών έργων. Ο κατεξοχήν καλλιτέχνης αυτού του τόμου είναι ο γερμανός Stackelberg, του οποίου τα θαυμάσια χαρακτικά βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό της εποχής και γνώρισαν ευρεία διάδοση.
Το μεγαλύτερο μέρος από τα πρωτότυπα του Stackelberg, που φιλοξενούνται στην έκδοση, έχουν φωτογραφηθεί από τη συλλογή του Σ. Μαρκεζίνη, τον οποίον ευχαριστούμε, καθώς και τους κ.κ. Στάθη Φινόπουλο και Αριστοτέλη Σταυρόπουλο για τη βοήθειά τους. Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε, τώρα που η συναγωγή έχει συμπληρωθεί, τη διεύθυνση και το προσωπικό της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)
Περιεχόμενα
Σημείωμα του εκδότη
Αικατερίνης Κουμαριανού: L.F.S. Fauvel
Πίνακες
Gunar Hering: Ο M. von Stackelberg
Πίνακες
Δ. Ανωγειάτη-Πελέ: F.C.H.L. Pouqueville
Πίνακες
Ευρετήριο περιηγητών
Ευρετήριο εικόνων

Κατάσταση: ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ
Σελίδες: 2300